AIKIDO – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το να νικήσεις κάποιον είναι δύσκολο. Το να τον κατατροπώσεις, όμως, χωρίς να τον βλάψεις, είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ορίστε πως θα το πετύχεις.

Νιώθω ότι έχω κάψει περισσότερες θερμίδες κι από αυτές που έκαιγε ο Φελπς στο πικ της προπόνησής του (λέγεται ότι μπορούσε να κάψει κοντά στις 1.000 θερμίδες την ώρα όταν προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς).Μπαίνω στην κουζίνα αναζητώντας απεγνωσμένα πηγές ενέργειας. Μπανάνες, ηλεκτρολύτες, μέλι και φουντούκια είναι μερικά από τα υλικά που κάνουν τη smoothie machine μου να έχει φτάσει στα όριά της και να συναγωνίζεται σε ένταση τον ήχο της τηλεόρασης που ακούγεται από το σαλόνι. Τι να παίζει άραγε; Το Under Siege με τον Στίβεν Σιγκάλπρέπει να είναι αυτό. «Ευτυχώς υπάρχει και κάποιος άλλος που κουράζεται στη δουλειά του» σκέφτομαι την ώρα που το χαζεύω πίνοντας το σούπερ smoothie μου.Ο τύπος με τρεις λαβές έχει φέρει σβούρα 30 μπράβους, έχει βουλιάξει ένα υποβρύχιο, έχει σώσει, πάνω-κάτω, 25 πολιτείες της Αμερικής από πυρηνικό όλεθρο, έχει ρίξει την πιο ωραία γκόμενα και φυσικά έχει μαγειρέψει το καλύτερο ψητό κατσαρόλας, διότι πολύ απλά «he’s just a fucking cook».  Εντάξει, ταινία του Χόλιγουντ βλέπω, παρ’  αυτά αρχίζω και παρατηρώ την τεχνική, με την οποία ο Σιγκάλ ξαπλώνει τους πάντες σαν πούλια του ντόμινο. Ξέρω ότι γνωρίζει aikido, είναι όμως αλήθεια αυτό που βλέπω ή απλώς κάποια ακροβατικά; Κι αν είναι αλήθεια, πώς γίνεται τόσο απλά να πέφτει ο άλλος κάτω; Ο Σιγκάλ δεν φαίνεται ιδιαίτερα γυμνασμένος. Πώς όμως είναι τόσο δυνατός;

«Για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ πίστευα ότι ο Σιγκάλ έδινε πιο πολύ βάση στο θέαμα παρά στο αληθινό aikido» μου λέει ο Sensei Μπάμπης Κεράνης, Επικεφαλής Εκπαιδευτής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Αikido, όταν τον συναντάω την επόμενη μέρα. «Η άποψη αυτή κατέρρευσε πανηγυρικά όταν πήγα σε ένα σεμινάριο aikido στη Βουλγαρία, όπου ήταν επίτιμος καλεσμένος. Ηταν ένας πολύ επιβλητικός τύπος: δύο μέτρα ύψος, με χέρια τρεις φορές σαν τα δικά μου. Ξεκίνησε να διαλέγει τυχαία άτομα από τους sensei που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Του έκαναν πραγματικές επιθέσεις κι αυτός τους πέταγε δεξιά κι αριστερά. Ετσι κατάλαβα ότι ο Σιγκάλ είναι αυθεντικός και ότι κατέχει απόλυτα αυτο που κάνει». Ο Sensei Κεράνης ξεκίνησε στα 80s ως αθλητής πόλο στην ομάδα του Πόρτο Ράφτη κι αργότερα έγινε προπονητής της. Μια μέρα πήγε παρέα με ένα συναθλητή του σε μαθήματα aikido, που γίνονταν στο Πολυτεχνείο. Εκεί γνώρισε τον Κώστα Πολίτη (όχι τον Ευρωκόουτς), τον άνθρωπο που έφερε το aikido στην Ελλάδα, και γρήγορα έγινε ένας από τους πρώτους μαθητές του. Σήμερα έχει φτάσει τα 5 νταν και είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να με βοηθήσει να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για όλο το σώμα με βάση το aikido. Οπως κατάλαβες, πριν καν τελειώσει το Under Siege ήδη σκεφτόμουν τίτλους για το επόμενο μεγάλο θέμα του Men’s Health, καθώς και ποια θα ήταν η επόμενη ταινία του Σιγκάλ που θα νοίκιαζα.

Leave a Reply