Ο άνθρωπος που άλλαξε το γκολφ

Ο πατέρας του, είχε ενημερώσει πως “ο Tiger θα κάνει περισσότερα από κάθε άλλον άνθρωπο, για να αλλάξει το ρου της ανθρωπότητας. Θα γίνει μεγαλύτερος από τον Gandhi και τον Buddha”. Δεν θα λέγατε πως είχε 100%, αλλά δεν θα τον λέγατε και ψεύτη. Σίγουρα θα λέγατε πως… είχε παραλείψει κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Αλλαξε τον τρόπο με τον οποίον έβλεπε ο κόσμος το γκολφ. Άλλαξε το ίδιο το γκολφ. Από “σπορ των λευκών” το εξέλιξε σε άθλημα για όλες τις φυλές και όλες τις κοινωνικές τάξεις. Και ναι, όπου και αν εμφανιζόταν στην αρχή, γινόταν στόχος ρατσιστικών εκδηλώσεων. Δεν έδινε σημασία. Είχε ένα στόχο (τα 14 τρόπαια σε major tournaments έως τα 32 του χρόνια, είναι ιστορικά, η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τα 18 του Jack Nicklaus) και εν τέλει είχε επιρροή στον παγκόσμιο αθλητισμό, πριν τον “σταυρώσουν”, όταν διαπίστωσαν αφενός ότι είναι άνθρωπος και αφετέρου πως έχει αδυναμίες. Ζήτησε συγγνώμη, προσπάθησε να εξηγήσει τι τον ώθησε στο να γίνει μοιχός (γιατί αυτό ήταν το έγκλημα του), προσπάθησε και να αναρριχηθεί εκ νέου στην κορυφή του κόσμου. Μόνο που είχε κάνει τόσο καλά τη δουλειά του, που ο ανταγωνισμός είχε αυξηθεί κατακόρυφα, μαζί και όλα τα δεδομένα που αφορούσαν το σπορ. Κυρίες και κύριοι, ο Tiger Woods.

Η μητέρα του, Kultida -για τους φίλους Tida- γεννήθηκε στην Ταϊλάνδη, το 1944. Είχε ρίζες στην Κίνα και την Ολλανδία και ασπάστηκε το βουδισμό, πίστη που πέρασε και στο γιο της. Ο πατέρας του, Earl Woods Sr. με καταγωγή από την Κίνα και προγόνους Αφροαμερικανούς) υπήρξε στα νιάτα του, ταλαντούχος παίκτης του baseball που ωστόσο, υπέφερε ως ο μόνος μαύρος παίκτης της Big Seven -νυν Big 12, στα τέλη του ’40 και στις αρχές του ’50. Από τότε έλεγε πως “έχω κάτι που πρέπει να αποδείξω“. Το 1953 πήρε πτυχίο κοινωνιολογίας από το Kansas State και το 1954 κατετάγη στο στρατό, όπου έμεινε 20 χρόνια. Έκανε δυο θητείες στο Vietnam. Έγινε και “πρασινοσκούφης”, αλλά όπως είχε πει “ούτε εκεί μου δόθηκαν ίσες ευκαιρίες”. Σε μια από της θητείες του (το 1966), πήγε στην Bangkok της Ταϊλάνδης. Ήταν ήδη διαζευγμένος (ο πρώτος του γάμος, με την Barbara κράτησε 18 χρόνια) και πατέρας τριών παιδιών (Earl Jr. -γεννήθηκε το 1955-, Kevin -1957- και Royce -1958).

Εκεί γνώρισε την Tida, που έσπασε τον κώδικα της κουλτούρας της, όταν δέχθηκε να παντρευτεί έναν ξένο (τρία χρόνια αργότερα) και να μετακομίσει στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Εκείνος δεν ήθελε άλλα παιδιά “αλλά στην κουλτούρα των Ταϊλανδών, ένας γάμος δεν ολοκληρώνεται αν δεν αποκτήσεις απόγονο”. Ο Eldrick Tont Woods εμφανίστηκε στην εικόνα, τον Δεκέμβριο του 1975. Χρονιά που -συμπτωματικά- επετράπη η συμμετοχή μαύρων, σε τουρνουά του γκολφ.

Έως ότου αφοσιωθεί στην καριέρα του γιου του, ο Earl πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως προς τις τεχνικές ανάκρισης φυλακισμένων. Όπως είχε πει, κάποια από τα πράγματα που δίδασκε, τα χρησιμοποιούσε για να βελτιώσει και τον Tiger (“χρησιμοποίησα κάθε κακό, βρώμικο και εκνευριστικό τρικ που είχα, για να αυξήσω την αυτοσυγκέντρωση του“) παρατσούκλι που είχε δώσει στο παιδί του, στη μνήμη ενός φαντάρου φίλου του (του λοχαγού Vuong Dang “Tiger” Phong, που είχε πεθάνει από πείνα, ως αιχμάλωτος σε στρατόπεδο για πολιτικούς κρατουμένους, οκτώ μήνες νωρίτερα), που του είχε σώσει τη ζωή στο Vietnam.

Στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, ο Earl θα έκανε αισθητή την παρουσία του (ήταν ο πρώτος που αγκάλιαζε ο Woods μετά τις νίκες), θα έδινε συνεντεύξεις, θα ήταν σε όλους τους αγώνες μπροστά μπροστά. Σε όλους τους αγώνες ήταν και η μητέρα του, αλλά διακριτικά. Ήταν εκεί, να στηρίξει το παιδί της, όταν “έχασαν” τον Earl -από καρκίνο στον προστάτη, τον Μάιο του 2006. Τον παρακολουθούσε να “χάνεται” στις σκέψεις του, τη θλίψη του το χρόνο που ακολούθησε. Ήταν παρούσα, όταν τράκαρε με το αυτοκίνητο του, την ημέρα των Ευχαριστιών, το 2009. Για την ακρίβεια, ήταν εκείνη που τηλεφώνησε στην αστυνομία, για να ενημερώσει πως κάποιος είχε πέσει πάνω στο δέντρο της αυλής της, στις 2.25 τα ξημερώματα. Ήταν κοντά του και όταν ζήτησε συγγνώμη, τον Φεβρουάριο του 2010 -στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.  Η πιο ουσιαστική ατάκα που είπε ήταν πως “ένιωσα δούλευα όλη μου τη ζωή και άξιζα να απολαύσω όλους τους πειρασμούς που υπήρχαν γύρω μου“. Κρατήστε το αυτό, για τη συνέχεια.

Η 26η Νοεμβρίου του 2009 ήταν η ημέρα που η συντηρητική αμερικανική κοινωνία θα ξεκινούσε την πιο γρήγορη αποδόμηση που έχει γίνει ποτέ, σε θρύλο του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο “πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής“, από “ο πρώτος που κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια“, από τη φωτογραφία με τον Barack Obama στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, από “πολυνίκης“, εκείνος που “άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε το γκολφ και από σπορ της προνομιούχας τάξης, το έκανε άθλημα όλων” έγινε ο κατά συρροή μοιχός (έως τις 11 Δεκεμβρίου οι ερωμένες του είχαν γίνει 14, με τον ίδιο να ομολογεί ότι ήταν 120), ο ψεύτης, ο υποκριτής και κάπως έτσι εξαφανίστηκαν από δίπλα του, όσοι τον στήριζαν στις χαρές του. Με πρώτους τους χορηγούς του -που του έδιναν από 10 έως 15 εκατ. δολ. το χρόνο. Η πρώτη του αντίδραση, ήταν να ενημερώσει πως αποσύρεται από την ενεργό δράση και έως το τέλος του 2009 είχε εισαχθεί σε κλινική για απεξάρτηση από τον εθισμό του στο σεξ.  Άλλο εθισμό είχε: στον ανταγωνισμό. Και αυτό το είχε πάρει από τη μητέρα του.

Leave a Reply